14 juli 2011

Stelios: easyJet heeft incestueuze relatie met Airbus

Oprichter en grootaandeelhouder Stelios Haji-Ioannou van easyJet heeft opnieuw flink uitgehaald naar het bestuur van de Britse prijsvechter. In een elf pagina's tellende brief hekelt hij onder andere het vlootbeleid dat het management voert. Haji-Ioannou spreekt in zijn brief van een 'incestueuze relatie met Airbus'.



De excentrieke ondernemer van Griekse komaf botst al jaren met de directie van easyJet. Volgens Haji-Ioannou gaat de voortdurende vlootuitbreiding van easyJet ten koste van de winstgevendheid, en zou easyJet veel meer overleg moeten voeren met haar aandeelhouders. Haji-Ioannou bezit zelf 26 procent van de aandelen in het bedrijf. De familie Haji-Ioannou is opgeteld goed voor 37 procent van de aandelen.


EasyJet werd in 1995 door Haji-Ioannou opgericht en was lange tijd een trouwe klant van Boeing. In 2002 plaatste de budgetmaatschappij echter een grote order bij Airbus. In januari van dit jaar zette easyJet een aantal opties op toestellen uit de A320-familie om in een vaste bestelling. Volgens Haji-Ioannou mag easyJet pas doorgaan met het doen van aanbetalingen voor de vliegtuigen als de aandeelhouders zich hierover hebben uitgelaten. De zakenman is van mening dat easyJet teveel betaalt voor de vliegtuigen en ook concurrenten als Boeing en Bombardier een kans had moeten geven.


In een reactie op het verzet van Haji-Ioannou heeft easyJet laten weten met de uitbreiding van de vloot volledig volgens de regels te hebben gewerkt. Bovendien is er geen sprake van een nieuwe order, maar alleen van het omzetten van opties die al in 2002 werden genomen, aldus easyJet.

De Britse maatschappij zegt verder dat het al van plan is om een rem te zetten op de uitbreiding van de vloot. In de winter van 2012 bestaat de vloot uit maximaal 204 vliegtuigen, aldus easyJet. Momenteel zijn dat er 186, waarvan 184 Airbus A319's en A320's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten