5 september 2010

Ryanairs O'Leary: cabinepersoneel inzetten als co-piloot


Ryanair baas Michael O'Leary heeft in een interview met Bloomberg Businessweek magazine één van zijn vele proefballonnen opgelaten. De baas van de Europese lowcost maatschappij stelt voor om de co-piloot te vervangen door een cabinepersoneelslid die even bijspringt in de cockpit als het nodig is. Dit alles in de strijd om kosten nog verder te verlagen. Een woordvoerder van de internationale luchtvaartorganisatie IATA heeft O'Leary niet goed wijs en gevaarlijk genoemd.

Volgens de O'Leary kan een cabinepersoneelslid getraind worden om de rol van co-piloot op zich te nemen op het moment dat het nodig is. "De computer bedient het toestel dus waarom is er een tweede piloot nodig", zegt O’Leary. "Als de piloot problemen heeft of bijvoorbeeld een hartaanval krijgt, drukt hij op de bel en een cabinepersoneelslid landt het toestel". De topman haalt zich niet alleen de woede van de IATA op de hals, maar ook van de Britse pilotenvakbond BALPA.


De bekendmaking is er één in de rij van vele provocerende uitlatingen waarmee de topman van de prijsvechter de publiciteit wil halen. Gezien het aantal media dat aandacht besteed aan deze nieuwe uitspraak, is het hem weer gelukt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten