7 oktober 2011

Iberia komt met lowcost dochter Iberia Express

Iberia gaat in het zomerseizoen van 2012 vliegen met een nieuwe low cost-carrier: Iberia Express. Het dochterbedrijf moet Iberia beter in staat stellen om op korte en middellange vluchten te concurreren met prijsvechters.

Iberia Express zal van start gaan met vier Airbus A320's. Tegen het einde van 2012 moet de vloot gegroeid zijn tot dertien toestellen. Alle A320's komen uit de bestaande vloot van het moederbedrijf.

Volgens Iberia zal Iberia Express lagere operationele kosten krijgen dan de huidige, verliesgevende, divisie die de binnenlandse en Europese vluchten uitvoert. Iberia Express zal in eerste instantie alleen gaan vliegen op bestaande bestemmingen van de Spaanse maatschappij, maar later ook naar nieuwe markten, zo meldt het oneworld-lid.

Hoewel Iberia met het nieuwe bedrijf de concurrentie met budgetmaatschappijen wil aangaan, wordt Iberia Express geen typische prijsvechter. Zo blijft aan boord van de vliegtuigen ruimte voor een business class en opereren de A320's binnen het volledige netwerk van de maatschappij. Daardoor kunnen passagiers in Madrid blijven overstappen op andere vluchten van Iberia, waaronder de voor Iberia zo belangrijke routes naar Latijns-Amerika.

Iberia laat weten dat de arbeidsvoorwaarden van het personeel dat al in dienst is niet zal veranderen. Wel worden nieuwe werknemers voor Iberia Expresss ‘tegen markttarieven’ binnengehaald. De oprichting van Iberia Express heeft tot spanningen binnen het Spaanse bedrijf geleid. Een aantal vakbonden dreigde eerder al met stakingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten