22 juni 2011

Ryanair denkt na over aanschaf Chinese vliegtuigen

Ryanair tekende gisteren op de Parijse luchtvaartshow een akkoord met de Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) voor samenwerking bij de ontwikkeling van het nieuwe passagierstoestel C919, dat vanaf 2018 in gebruik wordt genomen.

‘We willen graag meewerken aan dat vliegtuig, dat 200 passagiers kan vervoeren. Nu is er tenminste een alternatief voor de toestellen van Boeing en Airbus', zegt Ryanairbaas Michael O'Leary. ‘Tegen 2013 zullen we een vloot van meer dan 300 Boeingtoestellen hebben. We blijven onderhandelen met Boeing en Comac voor de vervanging van minstens 200 toestellen.'

Het is de verwachting dat Ryanair Comac gebruikt om druk uit te oefenen. Hun onderhandelingen met Boeing en Airbus Industrie zijn afgesprongen op de prijs van de nieuwe vliegtuigen die Ryanair tegen 2018 denkt nodig te hebben. Maar niemand weet of de C919 de verwachtingen zal inlossen, noch of de exploitatiekosten inderdaad 10 procent lager zullen liggen dan die van Westerse vliegtuigen.



Niet veel ervaring
China heeft nog niet veel ervaring met vliegtuigen bouwen. De Chinezen produceren al de A320 onder licentie, maar met technische bijstand van Airbus Industrie. Op de C919 zullen CFM-motoren zitten, een bekende naam in de luchtvaartindustrie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten